VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2023.09.25.KOKIOS DOKUMENTIKOS SRITYS LABIAUSIAI DOMINA ŽIŪROVUS?

 

Dokumentinis kinas yra nemažiau populiarus, kaip ir kiti kinematografijos žanrai. Vieni jį mėgsta todėl, kad jame vaizduojami tikrovėje egzistuojantys žmonės bei įvykiai. Tiesa, esama ir atkuriamosios dokumentikos, kurioje parodomi seniau įvykę istoriniai įvykiai, tačiau jų rekonstrukcijoje dalyvauja aktoriai. Tačiau įvykių rekonstrukcija kuriama nenukrypstant nuo tiesos.

Į kokias rūšis yra skirstomas dokumentinis kinas ir kaip išgaunamas filmų kūrėjų siekiamas rezultatas?

Dokumentiniai filmai yra skirstomi į socialinius, psichologinius, reportažinius, kriminalinius, istorinius, portretinius ir propagandinius. Vienas iš dokumentinio kino kūrimo metodų – tai provokuojantis interviu ar situacija, kas padėtų filmo herojui visapusiškai atsiskleisti. Montažinis metodas yra naudojamas tada, kai filme kūrybiškai yra  sudėliojama turima archyvinė medžiaga.

Pasitaiko, kai kuriant intriguojantį dokumentinį filmą yra naudojama ir slapta kamera. Ypač ji praverčia kuriant dokumentinius filmus apie gyvūnus. Savo žavesį turi ir kelionių po įvairias pasaulio šalis nuotykius fiksuojantys dokumentiniai filmai. Juose žiūrovams pristatomi ne tik įspūdingi svetimų kraštų gamtos vaizdai, bet ir tenai gyvenančių žmonių buitis, kulinarinis paveldas.

Kokį poveikį žiūrovams daro meistriškai sukurta dokumentika?

Įprastai gero dokumentinio filmo kūrėjai stengiasi žiūrovams papasakoti tokias gyvenimiškas istorijas, kurios arba pakiliai nuteiktų, arba priblokštų, arba paskatintų susimąstyti. Įdomu ir tai, kad dokumentikoje vardan galutinio tikslo kuo puikiausiai galima panaudoti dramos, romantikos, komedijos arba siaubo žanrus.

Kokia dokumentika paskutiniu metu įgauna išskirtinį žiūrovų dėmesį?

Paskutiniu metu sparčiai įsitvirtina kino rinkoje dokumentiniai serialai. O patys populiariausi iš jų yra tie, kurie rekonstruoja buvusias garsias kriminalines bylas. Jie kuriami, remiantis tikrais faktais, naudojant tų įvykių liudininkų parodymus. Po to seka dokumentiniai filmai apie kosmosą. Juose kompiuterinės grafikos dėka galima atlikti virtualią kelionę į Visatos gelmes.

Šiuos filmus kurti padeda duomenys, kurie yra gaunami iš specialių kosminių prietaisų. Tokie filmai padeda pažvelgti į mus supantį pasaulį kitu rakursu. Pavyzdžiui, filmai apie per didelio vartojimo ir beprotiško atliekų pertekliaus keliamus pavojus kartais net padeda žiūrovams apsispręsti dėl gyvenimo būdo pakeitimo. O kokia dokumentikos sritis jus labiausiai domina? Jūsų nuomonės laukia interneto portalas: https://pickvibe.lt/lt/p/renginiai/dokumentiniai-filmai.

Atgal