VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

22023.10.15. Lietuvos Regionų partija: nekilnojamojo turto mokesčio įvedimas pribaigs regionus

Spalio 26 dieną Seimas planuoja priimti galutinį įstatymą nekilnojamojo turto apmokestinimui. Šiuo įstatymu ne tik bus apmokestinami absoliučiai visi būstai, įskaitant vienintelį turimą, bet ir... drastiškai sumažinami mokesčiai turtingiems turto valdytojams.

Socialiniuose tinkluose teigiama, kad mokestis būtų taikomas nuo medianų, kurios gautos prie turto priskyrus šiltnamius ir sandėliukus bei garažus, o gautą medianą pritaikant kaip mokesčio atsparos tašką. Kalbant pavyzdžiais, už daugiau negu 10 000 eurų kainuojantį namą Kėdainių rajone jau tektų mokėti mokesčius, nors akivaizdu, kad už tokią sumą joks normalus būstas neišeis.

Be to, vienintelio gyvenamojo būsto apmokestinimas yra faktinis turto nusavinimas, kadangi žmogus verčiamas mokėti „nuomą“ už jau įsigytą būstą, už kurį visi mokesčiai buvo sumokėti jį perkant.

Reikia nepamiršti ir to, kad laikui bėgant auga ne tik nekilnojamojo turto vertė, bet ir „simboliniai“ mokesčiai. Esant tokiai situacijai, dažnas, senatvės pensijos amžiaus sulaukęs asmuo, gali nebeišgalėti sumokėti už savo „prabangų“ turtą, todėl jam teks arba kraustytis į gatvę, arba mokestinę skolą perleisti paveldėtojams. Pastarasis momentas, kad tik valstybė neliktų be to, kas jai priklauso (?), irgi numatytas.

Atskira tema – paskolas pasiėmusios jaunos šeimos, kurioms šiandien, išbrangus ne tik paskoloms, bet ir energetiniams ištekliams, vis sunkiau darosi sudurti galą su galu. Jeigu įstatymas bus priimtas, tai reikš, kad būstą iš valstybės asmuo galės nuomotis tol, kol pajėgs už jį susimokėti, o kas nutinka su nemokiais skolininkais, visi puikiai žino...

Lietuvos Regionų partijos bei Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narys Andrius Palionis neslėpė, kad planuojamą nekilnojamojo turto mokestį valdantieji stumia buldozeriu.

„Mes komitete šį klausimą svarstėme, diskutavome, tačiau galutinis sprendimas, atmetus visus argumentus „prieš“ ar kompromisinius pasiūlymus, buvo priimtas valdančiųjų balsais“, - patikslino jis.

Lietuvos Regionų partijos pirmininkas, parlamentaras Jonas Pinskus priminė, kad valdantieji „nepastebėjo“ ir partijos teikto pasiūlymo dėl žemės ūkyje naudojamo nekilnojamo turto neapmokestinimo.

„Valdančioji koalicija dirba pagal savo planą, o premjerės Ingridos Šimonytės priešrinkiminės kalbos apie „girdėjimą“ ir „nevažiavimą buldozeriu“ tebuvo tušti garsai. Nekilnojamojo turto mokestis – dar vienas to įrodymas. Jam nepritaria mitinguoti pasiruošusi visuomenė, jam nepritaria opozicija, bet valdantieji viso to „nemato“. Nors toks mokestis, jeigu bus priimtas, tikrai taps dar vienu skaudžiu smūgiu tiek regiono gyventojams, tiek paskolas pasėmusioms jaunoms šeimoms, - perspėjo J. Pinskus. - Regionų gyventojai už pigesnį turtą bus privesti mokėti, kai gyvenantys Neringoje ar Vilniuje, dėl tų keistųjų medianų, nuo tokio mokesčio bus atleisti. Bet net ir be to, jeigu dabar iš administruojamo nekilnojamojo turto mokesčio per metus surenkama 14 mln. eurų, taikant didžiausią, 4 proc. tarifą, būtų surinkta 700 mln. eurų. Tai yra, visa ši suma būtų paimta iš dirbančių ir taip daugybę mokesčių sumokančių asmenų. Tiksliau, tokie skaičiai yra teoriniai, nes labai gali būti, kad praktikoje tokia tvarka tik paskatins emigraciją ir mokesčių vengimą. Įvertinus visą dabartinio laikotarpio ekonominį, socialinį ir geopolitinį sudėtingumą, Lietuvos Regionų partija tokio mokesčio įvedimui nepritaria ir, kaip ir anksčiau, balsuos prieš jį.“

Atgal