VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2023.12.27. Atsisveikinimas su Lietuvos partizanu, Laisvės premijos laureatu Albinu Kentra

Raimundas Kaminskas

2023-12-21 Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje  vyko atsisveikinimas su Lietuvos   partizanu,  Laisvės premijos laureatu, Vilniaus universiteto  dėstytoju Albinu Kentra (1929-2023).

Albinas Kentra gimė 1929 m. Šilalės rajone, Gūbrių kaime, Juozapo ir Onutės Kentrų šeimoje. Mokėsi Nevočių kaimo pradžios mokykloje, Šilalės gimnazijoje. Prasidėjus antrajai sovietų okupacijai, 1945 m. visi šeimos nariai davė Lietuvos partizanų priesaiką, tapdami Vakarų Lietuvos partizanų apskrities Kęstučio apygardos Butigeidžio rinktinės partizanais. 16-metis Albinas buvo ryšininkas su civiliais gyventojais, iš aplinkinių gyventojų rinko šaudmenis ir ginklus partizanams.

Partizanų gretose A. Kentra buvo trumpai, jį išdavė bendramokslis. 1946 m. vasarą jis buvo suimtas ir Lietuvos SSR valstybės saugumo ministerijos karinio tribunolo sprendimu nuteistas dešimčiai metų lagerio. Kurį laiką kalintas Vilniaus Lukiškių kalėjime, vėliau išvežtas į Kazachstano lagerį. 

Nuotr. aut. R. Kaminskas ir J.Česnavičius

Į laisvę A. Kentra paleistas 1954 m., per klaidą gavo sovietinį pasą svetima Klentvos (rusų k. – Клянтва) pavarde. Dėl šios klaidos į Lietuvą grįžusiam vyrui pavyko gauti brandos atestatą, o vėliau – studijuoti. VU jis studijavo anglų kalbą ir literatūrą, studijuodamas susigrąžino Kentros pavardę. Laurų (Vilniaus r.) aštuonmetėje mokykloje dirbo anglų kalbos mokytoju, taip pat buvo vokiečių kalbos mokytojas Nemenčinės vidurinėje mokykloje.

1962–1965 m. Leningrado universitete A. Kentra lankė užsienio kalbų kursus aukštųjų mokyklų dėstytojams. 1965–1991 m. VU dėstė anglų kalbą.

1989 m. jis įsteigė Lietuvos pokario partizanų, ryšininkų ir rėmėjų – Miško brolių draugiją. 

2020 m. Albinas Kentra tapo  Laisvės premijos laureatu.

Atgal