VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2024.01.04. 2024-ieji – rinkimų metai

Respublikos Prezidento rinkimai,

rinkimai į Europos Parlamentą, 

Lietuvos Respublikos Seimo rinkimai.

Lietuvos piliečiai rinks kitą, galimai – naują valdžią.

 

Kaip šalies politiką jaučia moksleiviai? Kaip jie supranta politines suaugusiųjų sklaidas, šalies piktžaizdes, džiaugsmus ir savo ateitį? Ar suaugusieji gali išgirsti vaikų nuomones?

Įvairių Vilniaus mokyklų moksleivių paklausėme:

Kokia valdžia reikalinga Lietuvai, ką išrinksime 2024-aisiais?

 2024-ieji – valdžios rinkimų metai.  V.Liaudanskio nuotr.

Konstantinas L. (8 kl.): Mūsų mokykloje jokia Lietuvos valdžia nesilanko, nors mokykla Vilniaus centre.

Dainora L.  (9 kl.): Prezidentas turėtų būti kaip Prezidentas. Na, prezidentiškas. Galintis kovoti už Lietuvos, o ne, galimai, penkių politikų interesus.

Kajus K. (11 kl.): Kaip galima vertinti valdžios darbą, jei emigracija didžiulė, žemės ūkis naikinamas valandomis. Ar Lietuva, vien iš Baltarusijos priėmusi per 60 000 emigrantų, yra pasiruošusi priimti naujus iššūkius švietimo sistemoje, ekonomikoje, politikoje, valstybės saugume? Ar nuo to galo pradėta?

Marijus L.(11 kl.): Neramu dėl svarstomo Lietuvos visuotinio  šaukimo. Valdžia turėtų atsižvelgti į kiekvieno šauktinio ateities planus. Izraelyje, žinau, kariuomenėje tarnauja ir moterys, net kai kurie neįgalieji. Pritarčiau.

Izidorius F. (12 kl.): Netikiu ekologiškumu Lietuvoje – atliekų rūšiavimo, oro taršos, ekologinės žemdirbystės kokybe. Skaidrumo nedaug, pirkėjas neturi  patikros mechanizmų. Visuomenę pardavėjai gali ,,pudrinti“ kaip nori.

Klaudijus K. (12 kl.):Mano tėvai nesupranta, kodėl normalu mėnesius laukti eilėse pas gydytojus: pas okulistą   pusmetį, pas traumatologą (!) kelis mėnesius! Savigyda tampa eilinių gyventojų norma.

Vilius M. (12 kl.): Man 18 metų ir kartu su tėvais dalyvausiu rinkimuose. Manau, mūsų tauta verta geresnės valdžios, kuri daugiau rūpintųsi paprastu eiliniu savo žmogumi.

Margarita D.(11 kl.): Švietimas kenčia nuo nesibaigiančių reformų. Nei mokytojai, nei mokiniai, manau, tiksliai nežino, kas reformuojama, ko tikėtis? Gal valdžia nežino, ką reikia žinoti?

Janis K. (11 kl.): Mūsų valdžia nei gera, nei bloga. Patinka, kad valdžioje daug jaunimo, nes kai kuriose šalyse vien ,,proproseneliai“ sėdi dešimtmečius ir vaizduoja dirbančius. Ministrai turėtų būti brandesni patirtimi. O jaunimui, esančiam valdžioje, linkėčiau mažiau arogancijos.

Virgilijus V. (10 kl.): Prezidentinėje respublikoje Prezidentą reikėtų gerbti, suteikti Jam daugiau galių.

Monika M. (12 kl.): Kokios reikia valdžios? Ar valdžiai gali rūpėti šalies, o ne savo partiečių interesai? Kiekgi galima? Daugelio partijų nemėgstu dėl populizmo.

Elijas V. (10 kl.): Ten kur valdžia panaudoja pinigus, turi būti visiems aišku, žinoma. Nėra finansinio skaidrumo.

Mindaugas K.  (11 kl.) : Visa valdžia privalėtų dalyvauti ir savo raštingumą įrodyti valstybiniame diktanto ir Lietuvos Konstitucijos egzamine. Jie turėtų būti pavyzdžiu mums. Įtariu, kad rezultatai būtų nekokie.

Piotras G.(12 kl.): Regis valdžia skatina ,,pašalpinius“ asmenis. Žmogui duodama darbo, žmogus atsisako, gauna išmokas ir tai tęsiasi dešimtmečius. Valdžia turėtų mokėti išmokas ne pinigais, o maisto produktais, nes daug pinigų išleidžiama alkoholiui. Pasaka be galo?

Laisvūnas A. (12 kl.): Maniau, kad mūsų šalyje korupcijos seniai nebėra. Tikra piniginė ,,liga“. Man gėda dėl tokių politikų. Keista, kad dėl to  jie patys kalti nesijaučia.

Matas R. (12 kl.) Lietuvos valdžiai trūksta savigarbos, kultūros, ar kaip kitaip pasakyti:  posėdžiuose, susirinkimuose   mėtomasi  tokiomis frazėmis, jog pradedi negerbti ir visų kitų.

Viktor (11 kl.): Stebiuosi, kad daugelis rinkėjų po rinkimų praėjus keletui mėnesių nebeatsimena rinkto Seimo nario vardo. Dingsta daugelis lyg į vandenį, užsirakina kabinetuose ir tampa svetimais.

Fausta (11 kl.): Su drauge net verkėme, kai sužinojome, jog mirė kelias kadencijas buvusi Seimo narė poetė  Dalia Teišerskytė. Gal daugiau turėtų būti tokių seimūnų, dėl kurių verkiama?

Siman B. (12 kl.): Nesuprantu, kaip galima taip šokinėti iš vienos partijos į kitą? Teisės teisėmis, bet kažkaip turi būti ribojama ,,skraidyti“ nuo vienų prie kitų. Skamba išdavikiškai rinkėjų atžvilgiu.

Tėja (11 kl.): Labai gerbiu mūsų Prezidentą. Tik kartais Jo gaila, kai tiek puolančiųjų...

Maksim (12 kl.): Užsienio politikai reiktų tokio dėmesio, kuris leistų žmonėms gyventi ramiau. Dažnai politikai tarsi kalbasi su savimi, o ne su savo rinkėjais.

,,Lietuvos aidas“ dėkoja visiems respondentams. Moksleiviams linkime aukštų mokymosi pasiekimų, o visiems laikraščio skaitytojams -  darnesnės Lietuvos ateities valdžios!

                       Apklausą sumanė ir parengė žurnalistas Romas A. Vorevičius

 

Atgal