VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2024.02.04. Ir kam Lietuvoje tie Lietuvos įstatymai?

Algimantas Rusteika, Publicistas

Pagal galiojantį teisinį reguliavimą užsieniečiams, kuriems suteikta laikinoji apsauga Lietuvos Respublikoje, įdarbinti valstybinės kalbos mokėjimo kategorijos netaikomos 2 metus.

Tačiau Vyriausybės nutarime nustatytos tvarkos praktiškai niekas nesilaiko ir nesirengia laikytis. Vilniuje išgirsti lietuviškai kalbant jau tampa iššūkiu.

Valstybinė kalbos inspekcija (VKI) dar pernai pranešė, kad nuo 2024-ųjų kovo pradės tikrinti, kaip šalyje dirbantys karo pabėgėliai iš Ukrainos moka lietuvių kalbą.

Inspekcija nurodė, kad darbdaviams nepateikus sertifikato apie jų darbuotojo išlaikytą kalbos egzaminą „Kalbos inspekcija ir savivaldybių kalbos tvarkytojai bus priversti imtis poveikio priemonių“.

Tačiau Vyriausybei vienodai, kad nesilaikoma jos pačios priimtos tvarkos. Bukalaurų „teisinei valstybei“ teisė negalioja. Moteriausybė labai pasipiktino Valstybinės lietuvių kalbos inspekcijos ketinimais vykdyti tos pačios Vyriausybės nutarime nustatytą tvarką!

Ingrida Šimonytė tokį inspekcijos elgesį pavadino nepagarbiu, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen – atitrūkusiu nuo realybės, jį kritikavo ir kultūros ministras Simonas Kairys, socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė inspekciją kaltino empatijos stoka bei žadėjo stabdyti „karo pabėgėlių ir juos įdarbinusių įmonių persekiojimą“.

Va taip.

Kada norim, įstatymų laikomės, kai nenorim – nesilaikom ir įstatymus vykdančius pareigūnus juos priėmusi vyriausybė „smerkia“. Ar gali būti didesnis absurdas?

Ir kam Lietuvoje tie Lietuvos įstatymai ir lietuviai?

Kam tik nori, tik ne vyriausybei, kuri pati taip nutarė.

 

 

Atgal