VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2024.102.10. VMVT patvirtino, kiek ilgai gali būti parduodamas maistas, kurio tinkamumo laikas pasibaigęs

VMVT patvirtino, kad prekiauti maisto gaminiais, kurių, mažiausias tinkamumo vartoti laikas, nurodytas žymoje „Geriausias iki…“, pasibaigęs, pardavimo vietose bus galima ne ilgiau kaip 45 kalendorines dienas.

Laikotarpis taikomas su išimtimis tam tik tikroms gaminių grupėms bei yra susijęs su siekiu mažinti maisto švaistymą ir kartu užtikrinant, kad dar liktų laiko pardavėjams atiduoti tokį maistą labdarai ir paramai.

Išsamios taisyklės, kurių turės laikytis pardavinėjantys tokį maistą, šiandien, vasario 2 d., patvirtintos Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) parengtuose patarimuose.

VMVT primena, kad nuo šių metų, sausio 1 d. Lietuvoje leidžiama prekiauti maisto gaminiais pasibaigus jų tinkamumo vartoti terminui „Geriausias iki…“, jei jie yra vis dar saugūs ir tinkami vartoti.

Šie gaminiai gali būti parduodami tik galutiniam vartotojui, bet ne viešojo maitinimo ir gamybos įmonėms.

Draudžiama parduoti gaminius, ant kurių pakuotės pateikta nuoroda „Tinka vartoti iki…“, pavyzdžiui, šviežios mėsos, žuvies, jų pusgaminių, taip pat nefasuotų maisto gaminių, maisto papildų ir specialios paskirties maisto gaminių (mišinių kūdikiams) pasibaigus jų tinkamumo vartoti terminui. 

Pardavimo terminai:

Įvertinus, jog maisto gaminys, kurio galiojimas terminas „Geriausias iki“ pasibaigęs yra saugus bei tinkamas vartoti toliau, gali būti parduotas per ne ilgesnį nei 45 kalendorinės dienos terminą, išskyrus kelias išimtis.

Išimtys taikomos dviem maisto gaminių grupėms – duonai, pyrago gaminiams, margarinui bei tam tikriems gyvūninės kilmės gaminiams (vytintam kumpiui, kietiesiems sūriams ir pan.).

Duoną, pyrago gaminius, augalinius riebalus (margariną) leidžiama pardavinėti ne ilgiau kaip 2 kalendorines dienas, pasibaigus mažiausiam tinkamumo vartoti terminui, o tam tikrus gyvūninės kilmės gaminius (vytiną kumpį, kietąjį sūrį ir pan.) – ne ilgiau kaip 10 kalendorinių dienų.

Pardavėjo atsakomybė

pardavėjai privalo nustatyti konkretų, minėtų terminų neviršijantį pardavimo terminą, atsižvelgdami į VMVT patarimuose nustatytus reikalavimus ir terminus bei įvertinus šio maisto individualias savybes ir tikrą galimybę vartotojui jį saugiai suvartoti.

Būtent pardavėjui tenka atsakomybė už tokio maisto saugą ir kokybę.

Taip pat parduodant maistą, kurio mažiausias tinkamumo vartoti terminas, „Geriausias iki…“  pasibaigęs, pardavėjas turi užtikrinti, kad:

– maistas yra supakuotas į gamintojo pirminę pakuotę;

– maisto pirminė pakuotė yra nepažeista;

– vartotojui ant pakuotės pateiktos aiškiai matomos įspėjamosios žinios, kad mažiausias maisto gaminio tinkamumo vartoti terminas yra pasibaigęs, ir yra neuždengtas gamintojo nurodytas mažiausio tinkamumo vartoti terminas ir kitos privalomosios maisto gaminių ženklinimo žinios;

– pasibaigusio minimalaus maisto gaminio tinkamumo vartoti termino maistas yra išdėstytas jam skirtoje atskiroje ir aiškiai pažymėtoje prekybos vietoje.

Jeigu pasibaigus pardavėjo nustatytam maisto, kurių tinkamumo vartoti terminas pasibaigęs, leidžiamam papildomam pardavimo terminui, maistas vis dar yra saugus ir tinkamas vartoti, pardavėjui patariama tokį maistą perduoti labdarai ir paramai jų pasirinktiems socialiniams partneriams.

 

 

Atgal