VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2024.02.29. O čečėnai kovojo išradingiau, sumaniau

 Algimantas Lelešius

1941 m. tremtinys

Džiugu prisiminti tuos Čečėnijos Ičkerijos šlovės laikus, kai mažytė kalnų šalis (teritorija mažesnė nei Lietuvos ir gyventojų mažiau) parklupdė milžiną molinėm kojom – Rusiją, laimėjusi prieš ją Pirmąjį Čečėnijos-Rusijos karą (1994-1996) ir tapusi nepriklausoma. Visi dori pasaulio žmonės džiūgavo dėl čečėnų pergalės, kuri buvo pasiekta be Vakarų pagalbos. Čečėnai ginklus įsigydavo iš korumpuotų rusų kareivų, aprūpindami juos alkoholiu ir pinigais.

Čečėnai į karą žiūrėdavo kitaip nei dabar ukrainiečiai, be jokių moralinių skrupulų, kad nereikia esą skriausti taikių rusų gyventojų. Čečėnai taip sakydavo: jeigu civiliai Rusijos piliečiai aktyviai neprotestuoja prieš Rusijos agresiją, neprotestuoja didžiuliais mitingais, protestų demonstracijomis, reiškia, jie palaiko Rusijos agresiją. Todėl su jais reikia elgtis kaip su priešais. Ir taip elgdamiesi jie keldavo Rusijos valdžiai beviltiškumo paniką.

Čečėnai sprogdindavo Maskvos metro geležinkelius, jų moterys šachedės (savižudės) pačios žūdamos ore susprogdino 2 rusų keleivinius lėktuvus. Vieno lėktuvo sprogdinimo laikas nuo kito skyrėsi gal 3-4 minutėm, todėl paaiškėjo, kad lėktuvai buvo susprogdinti, o ne krito dėl techninių kliūčių. Čečėnai grasino užgrobti rusų atominę elektrinę ir ją susprogdinti. Jie organizavo išpuolį viename rusų Šiaurės Kaukazo mieste (Budionovske?), sugautus gatvėje gyventojus suvarė į ligoninės pastatą ir pavertė juos įkaitais. Čečėnai reikalavo: išvesti Rusijos kariuomenę iš Čečėnijos. Rusų karinė valdžia sutiko su čečėnų reikalavimais: davė jiems autobusus ir jie sėkmingai, kartu su įkaitais, išvažiavo iš miesto. Buvo kalbama, kad net Jelcinas nesulaikė ašarų, gal paveiktas ir alkoholio, sužinojęs apie Budionovsko tragediją.

Čečėnai kovojo labai išradingai. Viską lėmė vietos vadų iniciatyvos, centrinė kariuomenės vadovybė jiems nebuvo autoritetas. Karo pradžioje čečėnai susprogdino užtvanką ir nuskandino daug rusų tankų. Rusijos kariuomenė buvo apsupta Grozno mieste. Prasidėjo derybos. Rusija pripažino Čečėnijos Nepriklausomybę. Deja, legendinis Čečėnijos vadas Prezidentas Džocharas Dudajevas žuvo tame kare. Jeigu čečėnų būtų tiek, kiek ukrainiečių – Rusija būtų parklupdyta.

 

Atgal