VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2024.03.14. MAŽAS SKIRTUMAS?

 

Dr. Algirdas Kavaliauskas,

Nusipelnęs Lietuvos kaimo rašytojas, LŽS narys

Atrodo visiems suprantama: norime gražiai sugyventi su kaimynais, mūsų valstybė – gražiai sugyventi su kaimyninėmis šalimis.  Atrodo, to norėtų ir mūsų valstybės kaimynės, bent jau kai kurie jų gyventojai taip garsinasi. Pavyzdžiui, netgi pastebi, kad, sakysime, praeityje serbas, taigi slavas, Georg Zauervein rūpinosi lietuvių kalba, lietuvybės išsaugojimu, lietuvių draugas, o dabar lietuviai kreivai žiūri į rusus, rusų kalbą. Kreivai ar tiesiai, dabar nesigilinsime, o štai dėl rūpinimosi, tai, reikia aiškumo. Rūpinosi, tai rūpinosi, bet kas jis per vienas toks buvo?

Jurgis Zauerveinas 

Žinynuose, enciklopedijose rasime, kad Jurgis Zauerveinas  (Georg SauerweinslapyvardisGirėnas),  kurį sorbai laiko savo nacionaliniu didvyriu, buvo žymus poliglotas, filosofijosdaktaras, Mažosios Lietuvosvisuomenės veikėjas, publicistas, poetas, eilėraščius rašęs trisdešimčia kalbų, o jo eilėraštis „Lietuvininkai esame mes gimę“, renkant laisvos Lietuvos himną net varžėsi su Vinco Kudirkos „Tautiška giesme“, tautinę sąmonę žadinančiu eilėraščiu. Zauerveinas  mokėjo  apie du šimtus kalbų!Engiamų tautų – lietuvių, valonų, armėnų, lenkų, bulgarų, suomių, sorbų– teisių gynėjas. Taigi sorbai nėra serbai. Tačiau kai kam tai mažas skirtumas!

Kai kas didelio skirtumo istorijoje  nemato jei XXI a. vieną Vilniaus gatvę pavadintų šventosios (o gal paprasčiau ir tiesmukiškiau – Rusijos  imperatorės?) Jekaterinos vardu. Nepamirškime, kad buvo manoma,  jog karalių, imperatorių vardai buvo šventi, nes jie nuo paties Dievo. Kadangi net dvi buvo Jekaterinos Rusijos imperatorės, taigi vardas gal ypatingai šventas kai kam Vilniuje pasirodė, bet nuo šio vardo savininkės labai kentėjo lietuviai, Vilnius buvo nuo Lietuvos atplėštas ir dabar Vilniuje norima tą vardą įamžinti. Atseit, įamžinama šventoji. Žinoma, imperatorė tai šventoji! Kai kas gal ir susimąsto, o kai kam tai mažas skirtumas. O gal būtų tikęs kuris nors Lietuvos valdovų žmonos vardas: Mindaugo Mortos, Algirdo Julijos, Vytauto Onos ar dar kitų. Vardų užtenka, tik noro maža, o be to Rusijos imperatorių moterų tik kelios, Pasirodo, kai kam tai esąs mažas skirtumas!

Gal tai laiko įtaka niveliuojant skirtumus, net esminius skirtumus, ar kai kurių veikėjų nežinojimas ar nenoras žinoti Lietuvos istoriją.

Atgal