VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2024.03.15. Skubiai pasitelkime ,,SOS“ šaukinį dėl pasaulinių grėsmių

 

Viktoras Jokubaitis

Inžinierius, išradėjas

Kasdieninės žiniasklaidos aktualijose vyrauja apokaliptinės nuotaikos ne vien ,,sofos“ ekspertų prognozėmis, komentarais. Paskaičius šviesios atminties filosofo A. Šliogerio dar 2008.12.03. centriniame leidinyje publikuotą interviu ,,Mums liko keli dešimtmečiai“ pastebime, kad  dabartiniai įvykiai pasaulyje pranašingai pildosi. Ar galėtų Žmogus  savo veikloje pakeisti besaikį vartojimą, energetikos bėdas, klimato kaitą, aplinkos - atmosferos-kosmoso užteršimą, mažųjų valstybių gynybos koncepciją, demografines problemas, planetos disbalanso grėsmę, IT besaikio protų užvaldymą, dvasingumo ir tikėjimo nuolatinį menkėjimą ir kt., kad neprireiktų panaudoti straipsnio pavadinime pateikto šaukinio. Kokios priežastys dažnai būna lemiančios dėl tokių situacijų susidarymo, todėl verta pateikti keletą publikacijų, kaip paprastai, pigiai ir greitai galima išspręsti sudėtingas grėsmes.

Apsauginio tinklo modelio-maketo fragmentas

Apsauginio tinklo konstrukcijos brėžinys

Vienai konferencijai buvo paruošta skrajutė ,,Idėjos globaliam Lietuvos proveržiui “, nurodant tris idėjas, viena iš jų - ,,Milijoninės vertės idėja“, kurioje trumpai pristatoma idėja slenkančiam Gedimino  kalnui -  aprašymas, brėžinys, maketo fragmentas, publikacijos spaudoje. Todėl tikslinga apžvelgti idėjos atsiradimo aplinkybes, ekonominį efektą, ,,kelionę“ į  viešumą ir rezultatą. Kadangi viešumoje pasigirdo žinia apie nuolat pasikartojančias nuošliaužas Gedimino kalno šlaituose ir kitose  vietovėse Lietuvoje bei kitur pasaulyje. Šiam tikslui įgyvendinti buvo sumąstytas specialios konstrukcijos apsauginis tinklas, sudarytas iš lanksčių plastiko lovelių, tam tikru atstumu vienas nuo kito surištų tokiu atstumu, kad tarpuose tarp jų galėtų formuotis augmenija, sutvirtinanti grunto su velėną slinkimą. Skaidrūs plastiko loveliai pasitarnautų perteklinės drėgmės nutekėjimui ir augmenijos fotosintezės procesams užtikrinti. Per mėnesį kitą, susiformavus augmenijai 50-100 kvadratinių metrų tinklas perkeliamas į kitą vietą analogiškam procesui atlikti. Kiek vėliau iš žiniasklaidos teko girdėti, kad nuošliaužų sutvarkymui jau išleista virš 10 milijonų eurų, o pateiktos idėjos, kuri čia aprašyta ir buvo paviešinta šalies ir vietinėse spaudos publikacijose, galėjo kainuoti keliolika tūkstančių eurų. Straipsniai ,,Dovana sostinei ir Tėvynei“, ,,Idėja slenkančiam kalnui“, ,,Milijoninės vertės idėja“, ,,Respublikiniame STREAM konkurse ,,šaltiniečiai“ – pirmi“, ,,Tauragės moksleiviai respublikiniame STREAM konkurse – pirmi“. Pritaikyta inž. Viktoro Jokubaičio išradimo idėja.“. Tokiomis antraštėmis aprašoma idėja reiškėsi spaudoje, nesulaukusi tinkamo praktinio panaudojimo, mokslinio darbo, patentavimo ar reikšmingo ekonominio rezultato. Leidinys ,,Lietuvos aidas“ ko gero vienintelis egzistuojantis nuo 1917 metų iki šių dienų su priverstine pertrauka okupacijos laikotarpyje ir skleidžiantis informaciją pasauliui iš Lietuvos ir Lietuvai iš pasaulio, todėl svarbus tokių aktualijų pateikimas būtų suprantamas pilietiškiems skaitytojams, kas galėtų pasitarnauti šios idėjos įgyvendinimui ir dar sutaupant milijonines biudžeto lėšas.

Jeigu skaitytoją sudomintų  ši publikacija, kitame leidinio numeryje galėtų atsirasti straipsnis su ,,Milijardinės vertės idėja“ ir kiti, pradžioje paminėtų žymiai svarbesnių grėsmių sprendimų pasiūlymai.

Atgal