VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2024.03.14. KALBA SUARTINA

 

Alfonsas Kairys

Lietuvos žurnalistų sąjungos narys

Saulės spindulys vis šiltesnis ir šiltesnis, pažadinęs želmenį, pažadina ir po žiemos nuovargio pailsusį kūną  judėti, judėti ir keliauti, keliauti, nes kelionė  - tai nauji veidai, naujos pažintys. Anot maurų patarlės, ,,nekeliaujantis žmogus nepažįsta tikrosios žmonių meilės“.

Manau, ne vienas pasuks Juodosios jūros skalaujamo Sakartvelo link, ten, kur šniokščia upė Kura, akį veria net ir vasarą snieguotomis viršūnėmis padengti Kaukazo kalnai, Tbilisis, Kutaisis, Batumis, Boržomis ir dar dešimtys miestų bei tūkstančiai miestelių, kaimelių, kurių gyventojai svetingai pakvies į savo namus, apgobs šiluma bei  meile ir nuoširdžiai prašys dar pabūti, dar neišeiti.

Ir tu jau svečiuose. Šeimininkas supažindina: rodydamas į vyrą, sako: MAMA. Nenustebk, tikrai taip vadinamas TĖTIS. O motiną  vadina DADA. Brolį - DZMO, seserį - DAIKO...

Ir stalas lūžte lūžta nuo patiekalų, patiekalų, pagamintų širdimi ir nuoširdumu; įvairių formų chačapuri, lobio (ilgai vandenyje mirkytos pupelės ir virtos su  įvairiais prieskoniais), chinkaliai kaip ir mūsų koldūnai, tik daug didesni, įdaryti jautienos, kiaulienos ar avienos faršu  plius prieskoniai: svogūnai, kalendra, česnakai), ajaspandali troškinys, pagamintas iš baklažanų, vėlgi pomidorų, kalendros, česnako, aitriųjų pipirų, ir, aišku, šašlyko (jį gamina tik vyrai!), be kurio stalas ne stalas ir vaišės ne vaišės, ir tradicinės charčio sriubos su mchadi (kukurūzų miltų) duonele; nespėji paragauti šių patiekalų, o stalas jau laukia chiurchekhelų, ilgų, virveles primenančių, spalvingų  ,,dešrelių“, pagamintų iš riešutų, džiovintų vaisių miltų, ir vynuogių sulčių.

Ir kaip be vyno būnant saulės pritvinkusių vynuogių šalyje. Stalą puošia Teliani valley pusiau saldus raudonas,baltasSaperavi, be abejo, arbata: jų esti įvairių įvairiausių pavadinimų, bet šįkart leista paskanauti ,,Gurieli vaisine arbata“, kad į kūną įsilietų kinrožės, šeivamedžio, apelsino, erškėčio bei laukinės obels kvapai...

Pakelėje - naminio vyno pardavėjas

Po sočių vaišių su nuoširdžiais kartvelais

Iš vyno saugyklos 

Kainos eurais restorane ,,ARAGVA"

Veržlioji upė Kura

Chinkaliai kaip ir mūsų koldūnai, tik daug didesni

Ir tostai. Kaipgi be jų, ypač jei užstalėje svečias: už tėvynę, už svečius, už tai, ką turime ant stalo, už darbus, kurie mus sujungia, už šeimą, tėvus,  už vaikus, už moteris...

Nenustembi, jei žinai, kad tostai gali tęstis  kartais kelias minutes, o kartais ir keliasdešimt...  Esi kantrus ir... lauki. Nes tu irgi pasakysi!  Būtinai padėkosi  svetingiems šeimininkams žodžiu MADLOBT arba DIDI MADLOBA (labai ačiū), o atsisveikindamas pasakysi NACHVAMDIS (viso gero).

Kita diena  - pirmadienis, gruzinų kalba skamba taip: ORŠABATI, jį palydės antradienis - SAMSABATI, trečiadienis - OTCHABATI, ketvirtadienis - CHUTŠABATI, penktadienis -PARASKEVI, šeštadienis - SABATI, sekmadienis - KVIRA.

Visos tavo dienos - viešbutyje, o jei išėjęs pasiklydai (būna juk visko!) , tai viešbutis įvardinamas žodžiu - SASTUMRO.

Ruošiesi išvykti iš šios svetingos šalies svetingų žmonių gal šiandien - DGCHES, o gal rytoj -CHVAL,  o jei poryt, tai - ZEG. O jei nori paklausti, kiek valandų, tai sakyk - ROMELI SAATI A?

Bet prieš išvykdamas, užeini į parduotuvę. Aišku, kad susidursi su skaičiais. Štai jie: vienas - ERTI, du - ORI, trys - SAMI, keturi- OCHTI, penki - CHUTI, šeši - EKVSI, septyni - ŠVIDI, aštuoni - RVA, devyni - CHRA, dešimt - ATI, dvidešimt - OCI, šimtas - ASI...Gali paklausti; kiek kainuoja? -   RA GCHIRS?,  įsigijęs pirkinį, padėkoji jau žinomu žodžiu DIDI MADLOBA.

Primintina, kad pirmą kartą Gruzija (dbr. Sakartvelas) mūsų rašytiniuose šaltiniuose  (Lietuvos Metrika) paminėta 1465 m. kovo 10 d. įraše:  pasak jo, Gruzijos karaliaus Bagrato VI pasiuntiniai vykę  pas Ispanijos karalienę Elžbietą ir pakeliui apsilankę Lietuvos didžiojo  kunigaikščio Kazimiero Jogailaičio dvare. Ir ta pažintis tęsiasi jau šimtmečius.

Taigi nedaug žodžių išmokome, bet jie  vis labiau suartina kalbančiuosius... Vis daugiau pagarbos jaučiame vieni kitiems...

Ir mūsų tūkstančių mylių kelionė, prasidėjusi pirmuoju žingsniu, baigėsi, kad pasikartotų dar ne kartą... 

 

 

 

 

Atgal