VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2024.03.16. Prezidento vyriausioji patarėja: žmonės turi turėti teisę į jų sukauptas lėšas pensijų fonduose

 

Prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė tikina, kad Konstitucinis Teismas (KT) patvirtino šalies vadovo poziciją, jog žmonės turi teisę į sukauptas lėšas pensijų fonduose. Pasak jos, šiuo metu svarbu tinkamai nustatyti galimas pasitraukimo iš kaupimo sistemos sąlygas.

„Konstitucinis Teismas patvirtino prezidento ne kartą išsakytą poziciją, kad žmonės turi teisę į pensijų fonduose jų sukauptas lėšas, nes tai jų nuosavybės teisė. Labai svarbu šioje vietoje dėti tašką“, – teigė Irena Segalovičienė

„Kadangi principas ir tikslas patvirtintas, toliau viskas turi kaskaduotis į konkrečius uždavinius ir veiksmus. Turime tinkamai nustatyti pasitraukimo iš kaupimo sąlygas, čia bus labai didelis uždavinys ir Vyriausybei, kuri tikėtina siūlys sprendimus, tiek ir Seimui“, – pažymėjo ji.

Irena Segalovičienė

I. Segalovičienė aiškino, kad sąlygos dėl pasitraukimo iš pensijų kaupimo sistemos galėtų būtų įvairios – ir dėl sveikatos problemų, ir dėl poreikio žmogui įsigyti pirmąjį būstą.

„Situacijų bus labai įvairių, ar žmogui pasikeičia sąlygos esmingai, kai jis praranda sveikatą, ar tada, kai bankrutuoja, neturi gyvenamosios vietos ir turi įsigyti būstą, tai bus daug klausimų, bet iš principo turime kovoti dėl kuo platesnių sąlygų“, – sakė prezidento patarėja.

„Reikia svarstyti ir įtraukimo į sistemą sąlygas. Automatinis įtraukimas, kiek jis trunka, kokiomis sąlygomis, kaip saugome jaunimą, kuris neturi patirties. Trys didžiuliai blokai, reikės visus juos atliepti, bus didžiulis uždavinys, prezidentas bus aktyvus ir labai svarbu greitis. Pasiūlymų laukiama dar pavasario sesijoje“, – pabrėžė ji.

KT nusprendė, jog Pensijų kaupimo įstatyme numatoma ribota galimybė pasitraukti iš pensijų kaupimo fonduose pažeidžia Konstituciją. Tuo metu, anot institucijos, skirtingų rūšių išmokos pagal sukaupto turto dydį nepažeidžia pagrindinio įstatymo.

 KT pažymi, kad teisė į pensijų fonduose sukauptas lėšas siejasi su jo nuosavybės teisių apsauga, todėl esamas reguliavimas neturi pagrindo.

 

Atgal