VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2024.04.09. Mažieji Vilniaus simboliai

 

Vincas Būda

Mokslininkas, meno kolekcininkas

Lietuvos sostinės Vilniuje 700 metų jubiliejus, dažniau minėtas kaip paties Vilniaus 700 metų sukaktis, jau praūžė, tačiau atgarsai vis ataidi.  Solidi data pažymėta įvairiausių renginių, kuriuos miestas dovanojo vilniečiams ir svečiams, gausa. Miestelėnai irgi parengė dovanų savo miestui. Kai kurios dovanos ruoštos gerokai iš anksto. Viena tokių – ilgai rengtas albumas „Vilnius ženkleliuose”, kuriame pateiktas kruopščiai surinktos kolekcijos –  538 įsegamų ženklelių, pagamintų iš metalo, odos, gintaro, aukso ar netgi trapaus porceliano, natūralaus dydžio nuotraukos su išsamiais aprašais lietuvių ir anglų kalbomis. 470 puslapių leidinys nedidelio formato, puikiai derančio su pateikiamų objektų dydžiu, o apie jo solidumą, albumo dar neatvertus, byloja ryškiaspalviai kieti viršeliai ir aukštos kokybės spalvotajai spaudai skirto popieriaus svoris. Solidūs ir leidinio rėmėjai, tarp kurių – LR kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba bei keletas privačių firmų.

Albumo sudarytojai – vilniečiai, žinomi ženklelių kolekcininkai faleristai (lotyniškai phalerae reiškia karinio pasižymėjimo ženklą, tačiau nūnai reikšmė išplėsta, taikoma ne tik medaliams, ordinams ar kitiems pasižymėjimo ženklams, bet ir ženkleliams): mokslotyrininkė ir bibliografė, socialinių mokslų daktarė Birutė Railienė bei architektas Darius Raila. Vilniuje jie yra įsteigę netgi viešąją įstaigą „Ženklelių muziejus”, kuriame ne tik kaupia ženklelius Lietuvos tema, informaciją apie juos, bet ir viešina. Kolekcija atvira lankytojams, tereikia iš anksto susitarti. 

Ženklelių muziejaus įkūrėjai Birutė ir Darius Railos

Albumo „Vilnius ženkleliuose“ viršelis

Švarko atlape ženklelį segint dabar retai tepamatysi, kiek dažniau nebent su Lietuvos ir Ukrainos vėliavomis. Kiekvienam aišku, ką jis simbolizuoja: Lietuvos paramą Ukrainai kovoje su rusiškaisiais interventais. Ženklelį segintysis viešai demonstruoja savo nuostatą – palaikau, remiu Ukrainą. Tiesiog neįtikėtina, kad  turime daugybę ir Vilniui skirtų ženklelių. Atlase, kuriame pateikiami ženkleliai nuo pirmųjų pokario metų iki mūsų laikų, – ryškūs Vilniaus simboliai, primenantys miesto istoriją, jo raidą, architektūros paminklus, reikšmingus įvykius, veikusias ar dabar veikiančias institucijas, organizacijas, reikšmingas sukaktis. Kiekvienas ženklelis yra ir dizaino, meno miniatiūrinis objektas. Atlape nešiojamas ženklelis keikvienam sutiktajam (pakankamai pastabiam) aiškiai byloja apie asmenį: jo pomėgį, priklausymą klubui, ar organizacijai.

Kadangi ženklelių kolekcija apima ir sovietmetį, galima tikėtis gausybės to laikotarpio  atribucijos atvaizdų, tačiau taip nėra. Gal kolekcininkai tokių ženklelių tiesiog nerinko? Vargu ar taip galėtų būti, juk kiekvienas tikras faleristas (būtent tokie yra albumo autoriai) siekia surinkti kuo išsamesnę kolekciją,- viską, kas susiję su pasirinkta tema, nes tikrai vertingas tik išsamus rinkinys. Tad neobjektyvumas kolekciją renkant ar dirbtinė atranka pateikiant rinkinį albume – vargu bau tikėtina. Žinia, tokių sovietmečio ideologiją grubiai atspindinčių ženklelių kolekcijoje yra. Pavyzdžiui, aliumininis skydo formos ženklelis su kūju, pjautuvu ir dviem penkiakampėmis žvaigždėmis, LSSR vėliava bei tekstu rusų kalba „60 metų SSSR Vilnius“ , arba kitas – su dviejuose stačiakampiuose rėmeliuose sublokuotais vaizdeliais: viename – Vilniaus senamiesčio bokštai, kitame – visu ūgiu netelpantis Leninas; kiek dažniau pasitaiko ženklelių su LSSR vėliava. Įdomu, kad ir nepriklausomoje Lietuvoje yra išleistas sovietinės atributikos turintis ženklelis. Jame vaizduojamas SSRS kariuomenės tankas, kuriuo vikšrai grasina paglemžti nepriklausomos Lietuvos trispalvę. Ženklelis skirtas visiems gerai žinomų įvykių datai – 1991 metų sausio tryliktajai paminėti. Vartant albumą, galima suabejoti: ar tikrai sovietmečiu gamintuose ženkleliuose ideologija propaguota taip neaktyviai? Tikrai ne. Tačiau anuometiniai sovietinei propagandai skirti ženkleliai buvo labai tiesmuki, jiems pakako tokios atributikos kaip vado portretas, raudona vėliava su kūju ir pjautuvu, Kremliaus bokštai ir pan., pasitelkti Vilniaus simbolikos net nereikėjo.

Albume gausu Vilniaus istorinių pastatų, legendoms skirtų atvaizdų. Daugiausia ženklelių  vaizduoja Gedimino pilies bokštą (203 skirtingi ženkleliai), geležinį vilką (83 ženkleliai), šventą Kristoforą (66), Arkikatedrą, šv. Onos bažnyčią ir kt. Įdomūs ženkleliai, sukurti 1973 m. ir skirti Vilniaus 650-sioms metinėms paminėti (ar 700-mečiui buvo išleistas ženklelis – nežinia).

Smagu ženkleliuose aptikti ir svajonę. Baltieji stulpai su vyčio skulptūromis, kadaise stovėję ties Vilniaus miesto vartais, dabartinio Savanorių prospekto pradžioje, kurių bent vienas galėtų būti atkurtas kaip svarbus šalies simbolis, turtingos kultūros liudininkas, sunaikintas tų pačių okupantų, kurie dabar siaubia Ukrainą. Šio ženklelio autorius – architektas ir kolekcijos bendrasavininkis – Darius Raila. Šio miesto ir šalies simbolio atkūrimas – daugelio vilniečių bei Lietuvos istorijai neabejingų piliečių  graži, kada nors gal išsipildysianti svajonė.

                      Paminėtina ir įdomi Vilniui skirtų žeklelių gamintojų geografija. Nors daugiausia jų išleista Lietuvoje (Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Telšiuose, Šiauliuose, Panevėžyje ar Druskininkuose), bet gaminta ir Estijoje, Lenkijoje, Olandijoje,  Rusijoje, Yra ypač retų ženklelių, kuriuos labai mažais tiražais pagamino individualūs gamintojai.

                      Kokelcijos surenkamos ir... išbarstomos. Rimčiausi kolekcininkai pagalvoja apie išliekamąją vertę. Šiuo atveju ją kuria albumas – kolekcijos leidinys, įdomus ir turiningas. Mūsų valstybė, jos institucijos, susijusios su menu, deja, neturi galimybių sužiūrėti mažiausiųjų savo turtų: inventorizuoti, registruoti, atributuoti, fiksuoti. Jais pasirūpinti lieka visuomenei, kuriai atstovauja kolekcininkai: ne paviršutiniški viendieniai, o gilūs ir atkaklūs, tokie kaip Birutė ir Darius Railos.

 

 

Atgal