VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2024.04.25. Skaudėti

 

Juozas Šikšnelis

Prozininkas, dramaturgas, skulptorius

Tai toks potyris, kai šokių partnerė užmina tau ant pėdos. Aukštakulnio kulniuku. Skaudėti gali ne vien šokių aikštelėje, juo labiau, kad dabar šokiai kaip ir nemadingi, jei ir vyksta tai diskotekos, kur šokama neapsiglėbus partnerio, o makaluojantis rankomis ir kojomis. Jei pasiseka tai gali gauti spyrį į paslėpsnius. Bet juk ne apie tai pasišovėme kalbėti.

Skaudėti gali visame kūne, mažiausiai pusė šimto vietų, bet yra organų, kurie neskauda. Pavyzdžiui plaučiai, kepenys. Kažin kodėl, Dievas tverdamas žmogų reabilitavo šiuos organus nuo skausmo? Skaudėti gali su išorine priežastimi ir be priežasčių, kada net profesorių bei akademikų konsiliumas negali tvirtai pasakyti, kodėl skauda. Skaudėti gali ką nors ir neaišku ką: skauda, o nežinai ką.

Skausmui numalšinti yra išrasta daugybė priemonių: laboratorijose triūsia mokslininkai kurdami vis naujas priemones, fabrikai jas gamina, žiniasklaida reklamuoja, žmogelis vos pajutęs pirmuosius skausmo požymius, puola į vaistinę.

Ak, su fiziniu skausmu tvarkomasi be problemų.   Išrasti vaistai nuo visų skausmo rūšių, įtraukiant ir kepenis bei plaučius, kurių niekada neskauda. Bet ką daryti, kur kreiptis, kai apninka dvasiniai skausmai. O sąžinės skausmas. Kur ieškoti tablečių, kokiame įpakavime nuo meilės skausmų? Ne, ne, Viagra čia nepadės. Čia reikia ko nors subtilesnio. O šeimos gydytojas irgi menka paguoda. Bet jei meilės skausmai dar turi perspektyvą praeiti: arba sueinama, arba išsiskiriama, tai sąžinės skausmai yra patys bjauriausi. Tarkime per išpažintį bažnyčioje paviešini savo skausmą, o kunigas tau liepia sukalbėti tris „Sveika, Marija“. Ir visas vaistas nuo sąžinės skausmų? Pardon! Gali murmėti po nosimi ir tris šimtus „Marijų“, bet nepalengvės nė per plaukelį, ranka kilo parašyti per Marytės plaukelį, bet supratau, kad nuskambės keistai ir šventvagiškai.

Tiesa, jei sąžinės skausmas turi nusikaltimo sudėties, galima užsukti į prokuratūrą ar policijos komisariatą ir ten pašnabždėti į ausį kuriam nors tarnautojui. Teismas paskirs pelnytą bausmę ir ši išgydys nuo sąžinės skausmo daug efektyviau, nei trys „Sveikos Marijos“.

Kiek lengvesni yra dvasiniai skausmai, tarkime, dėl narvuose laikomų gyvūnų, kertamų medžių, atmosferos užterštumo, vienur asfaltuojamų, kitur atvirkščiai, neasfaltuojamų gatvių, niekam tikusios valdžios. Paskauda kiek, paskauda, bet skausmas dėl narvuose laikomų gyvūnų nurimsta, nes mieste kėsinamasi nupjauti tris senus medžius. Kaip ten sakoma: skausmas netrunka persimesti į kitą dvasinę sritį.

Visa tai niekai palyginus su būsena, kai staiga visi skausmai praeina ir tu lieki tarsi prieš šviesoforą, kuris mirkčioja viena akimi  ir yra neaišku: galima eiti ar laukti. Gal ir neblogai, kad tai taikosi itin retai.

 

Atgal